Startsida

fredag 20 maj 2011

Håstensskolan profilerar sig!

Från och med höstterminen 2011 har Håstensskolan som första grundskola i centralorten Varberg en tydlig profil för sin verksamhet. Tre olika områden ramar in verksamheten och ska genomsyra år F-9. Det är en storsatsning som förhoppningsvis kan bidra till ökad hälsa, sundare livsstil och förbättrad fysik hos såväl elever som personal.

De lokala klubbarna Warbergs IC, Varbergs Tennisklubb och Varberg Falkenberg Sim blir skolans flaggskepp i satsningen. Ett gediget arbete med att skapa profileringen har resulterat i ett långsiktigt samarbete där de olika åren i skolans verksamhet har tre anpassade områden. År F-2 har som "profilrubrik" Friluftsliv, år 3-5 Hälsa och år 6-9 Idrott.

I de yngre åren ska utomhuspedagogiken lyftas fram. Det kan exempelvis innebära att räkna matte utomhus, skapa bilder och former i skogen med hjälp av det material naturen innehar och att skriva dikter med inspiration av en fantastisk lektion utomhus. Vi skapar bokstavs- och matteormar på skolgården och skapar en tillgänglighet av pedagogiska verktyg att använda oss utav.

I år 3-5 är Hälsa "profilrubrik". Intern praktik i kost och städ, en ökad medvetenhet om vilka konsekvenser det vi äter får för koncentration, prestation och ork samt hur vi kan bidra till ett hållbart samhälle är inslag som just nu spånas kring. En god hälsa uppnås också genom ett bra arbetsklimat, trivsel i skolan och en mental styrka att klara de utmaningar skolan erbjuder eleverna. Begreppet Hälsa är mångfacetterat och dynamiskt, och en självklar del i vår profilering att arbeta med.

Skolans äldreelever erbjuds att två schemalagda tillfällen i veckan, i sak på förmiddagar, träna innebandy, tennis eller simning. Eleverna väljer ett av de tre alternativen och tillsammans med klubbarnas egna tränare slipas talang och förmåga. Samtliga av de tre sporterna kommer att utövas i föreningarnas egna lokaler och leds av meriterade ledare. För dem som inte önskar att idrotta enligt ovan, kommer ordinarie lektioner att kvarstå, samt den tredje lektion i idrott som Håstensskolan sedan flera år tillbaka möjliggjort för år 6-9.

Vi ser fram emot en spännande höst på Håstensskolan - hoppas du också gör det!

//Viktoria Svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar